ERP Nedir
Son yıllarda her şeyin planlanarak yapılması büyük önem kazanmıştır. Bu planlama hem maliyetlerinizi düşürmekte hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlamaktadır. Bu planlama türlerinden birisi de ERP planlamasıdır. ERP kurumsal kaynak planlaması olarak Türkçeye çevrilebilir. Peki ERP nedir? Neden kullanılmalıdır?
ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) Nedir?
Aslında adından da anlaşılabileceği gibi bir firmanın ihtiyacı olan kaynakları planlamasına ERP denilmektedir. Kurumsal kaynak planlamasında sadece harcanacak para planlanmaz bunların yanında;
- Yapılacak iş için kaç tane çalışan gerekeceği, kaç çalışanın en kısa sürede en fazla ürünü çıkarabileceği planlanır.
- Yapılacak ürün veya hizmet için gerekli olan yatırım maliyeti ne kadar, bu yatırım maliyeti kaç ayda kendini amorti eder, bu sürede yeterli kaynak var mı bunun planlaması yapılır.
- İşin veya hizmetin sunulabilmesi için gerekli olan makineler veya aletler nelerdir. Bu aletler kaç günde bir araya getirilebilir bunun planlaması da gerçekleştirilir.
- Bir iş sırasında harcanacak olan malzemelerin miktarı, bu malzemelerin fiyatları da planlananlar arasındadır. Tabii ki burada en az malzeme ile en verimli ürünü ortaya koymak en önemli noktadır.
Yani kurumsal alanda gerçekleştirilecek bir işin veya sunulacak bir hizmetin tüm boyutları ele alınır. Bunun yanında çalışanların planlanması, kaynaklar en iyi ve verimli şekilde kullanılması da sağlanır.
ERP Programı Nedir?
Bu tür ihtiyaçların artması ile hayatımıza giren yazılımlardan birisi de ERP programları olmuştur. Bu programlar bu tür hesaplamaları sizin yerinize yaparlar. Özellikle büyük şirketlerde bu tür işlemlerin elle yapılması hem uzun sürmektedir hem de ekstra bir maliyet doğurmaktadır. Bu durumda programlar hem zamandan tasarruf etmenizi sağlar hem de bir insandan çok daha hassas hesaplama yaparlar. Tabii ki bu noktada programı aldığınız veya yaptırdığınız firma da çok önemlidir. Bu tür bir yazılımda oluşan hata zarar etmenize veya yanlış bir planlama yapmanıza neden olur. Bu tür bir sorunla karşılaşmamak için alanında kendini kanıtlamış bir firmaya ürünü yaptırmanız veya alanında kendini ispatlamış bir yazılımı satın almanız gerekmektedir. Doğru yazılım seçimi ile maliyetleriniz azalacaktır.