masaustu-yazılım

Masaüstü Yazılım


Her ne kadar günümüzde bilgisayar kullanım oranı düşüp web ve mobilin artsa da hala ana yazılım türü bilgisayarlar oluyor. Bu bağlamda da masaüstü yazılım ihtiyacı hiçbir zaman bitmiyor. Fakat bununla birlikte masaüstü yazılım sektörü de her geçen gün gelişiyor. Bu noktada kendini güncellemeyi başaran ve yeni teknolojilere ayak uyduran firmalar ortaya düzgün yazılımlar koyarken eskide kalmış firmalar çok daha yavaş çalışan, güncel teknolojilerden uzak yazılımlar çıkarıyorlar. Siz de bir masaüstü yazılım ihtiyacı duyuyorsanız bu noktada mutlaka iş yapacağınız firmayı doğru seçmelisiniz.

Masaüstü Yazılım Nedir?

Masaüstü terimi karıştırılabilmektedir. Masaüstü yazılım dendiğinde sanki sadece masa üstü bilgisayarlarda çalışan yazılım gibi algılanabilmektedir. Fakat masaüstü yazılım Windows ve MacOs gibi bilgisayarlarda yapılmak üzere geliştirilen işletim sistemlerini kapsayan bir terimdir. Yani Windows yüklü olan laptopumuz hatta Windows’un yüklü olduğu tabletimiz bile masaüstü yazılım kullanmaktadır. Yine aynı şekilde Macbook’larda da masaüstü yazılımlar kullanılmaktadır. Bunlar için geliştirilen yazılımlar masaüstü yazılımlar olarak adlandırılmaktadır.

Masaüstü Yazılımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Masaüstü yazılım yaptırırken firma seçiminin önemine ilk paragrafımızda değinmiştik. Bu işte firmanın deneyimi en önemli noktalardan birisi. Siz de yazılımınızı yaptırırken mutlaka aşağıdaki konulara dikkat edin.

  • Masaüstü yazılım bahsettiğimiz gibi birçok bilgisayarda çalışacak bir yazılımdır. Bu nedenle birçok ekran türüne ve donanıma uygun olması gerekir. Özellikle büyük bir şirketiniz varsa ve tüm çalışanlarınız da bu yazılımı kullanacaksa her bilgisayarda sorunsuz çalışan bir yazılım yapılması gerekir.
  • Eğer Linux, MacOS ve Windows gibi farklı işletim sistemi kullanan çalışanlarınız varsa ve bunların işletim sistemlerini değiştirme ihtimali yoksa bu durumda tüm platformlarda sorunsuz çalışacak bir yazılım geliştirmeniz gerekir. Bu tabii ki maliyeti artıracaktır.
  • Yazılımınızda istediğiniz özellikler kolay kullanılabilir olmalıdır. Özellikle tüm piyasaya açılmayacak şirket içerisinde kullanılacak bir yazılımda işlevsellik tasarımdan önce gelmelidir. Asıl olan işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi olmalıdır.
  • Yazılımın güncel teknolojileri desteklediği kadar eski bilgisayarlarda da çalışması gerekmektedir. Özellikle büyük şirketlerde bu konu daha büyük önem taşımaktadır. Tüm çalışanların yazılıma erişimi olmalıdır.