
E-Ticaret İşleminin Gerçekleştirilmesi İçin Ne Gerekir
Gelişen teknoloji ve internet çağında artık alışverişler ve ticaretler de internet üzerinden gerçekleşmeye başladı. Geçmiş yıllarda fiziki bir mağaza açıp birçok yük altına girerek zorlu bir sürece maruz kalmanın tam aksine e-ticaret ya da internet üzerinden alışveriş en pratik yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Birçok işletme e-ticaretin zor olduğunu ve masraflı bir uygulama olduğunu düşünse de aslında iyi ve planlı bir çalışma ile oldukça kolay ve uygun fiyatlı bir çalışmadır. Elbette ki her çalışmada olduğu gibi e-ticaret yapmadan önce izlemeniz gereken adımlar, dikkat etmeniz gereken püf noktaları ve bilmeni gerekenler bulunmaktadır. Gelin hep beraber e-ticaret nasıl yapılır, nasıl adımlar izlenmeli gibi sorularımıza cevap bulalım.
E-ticaret Aşamaları Nelerdir?
E-ticarete yeni başlıyorsanız az sonra sizlerle paylaşacağımız adımları izlemeniz sizlere başarıyı mutlaka getirecektir. Her iş başında izlenmesi gereken olmazsa olmaz adımlar olduğu gibi e-ticaret konusunda da belirli aşamalar bulunmaktadır.
- İş Planı Yapın: E-ticarete başlamadan önce iş planı yapmanız oldukça önemlidir. İş planı sizin e-ticaret alanında ne şekilde ve hangi yöntemlerle ilerleyeceğinizi belirleyen en önemli adım olacaktır. Peki, iş planı derken neleri kast ediyoruz? İş planı kapsamında sektörünüzü ve pazarınızı belirlemek, potansiyel müşterilerinizi belirlemek, müşterilerinizi detaylıca tanımak, kargo şirketinin belirlenmesi, ödeme yöntemleri gibi birçok çalışma bulunmaktadır. Tüm bu çalışmaların öncesinde planlanması sizleri daha sonrasında doğacak tüm karmaşalardan ve başarısızlıklardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
- İş Yöntemlerinizi Belirleyin: E-ticarete başlamaya karar verdiğinizde ise bir sonraki karar aşaması iş yöntemini belirlemek olacaktır. E-ticaret yapacağınız ürünlerin üreticisi siz misiniz ya da belirli bir stokunuz var mı, üretici değilseniz tedarikçi ile mi çalışacaksınız ya da hangi tedarikçiyi tercih edeceksiniz, daha önce bir mağazanız var mı, sosyal medya üzerinden satış yapıyordunuz internet sitesine mi geçmek istiyorsunuz gibi birçok sorunun cevabını vermeniz gerekiyor. Özellikle stoklu ya da stoksuz çalışma yöntemleri, tedarikçi belirleme çalışmaları oldukça dikkatli yapılması gereken aşamalardır.
- E-ticarete Zaman Ayırın: E-ticarette her adımı hallettiğinizde sistem kendi başına ilerlememektedir. Tıpkı bir bebek özene, bakıma ve emeğe ihtiyaç duymaktadır. Bir e-ticaret sistemi kurduktan sonra sistem kendi kendine işlememektedir ve bu yüzden sürekli olarak takip etmeniz gerekmektedir.
- Ürün Belirlemesi ve Tedarikçi Seçimi Yapın: E-ticarete başlamadan öncesinde iyi bir Pazar araştırması ve potansiyel müşteri belirlenmesi yapılması gerektiğinden bahsetmiştik. Potansiyel müşterilerinizi belirlemeniz ve iyi bir şekilde tanımanız müşterilerinize uygun ürünleri bulmanızı sağlayacaktır. Ürün seçiminde ilk kriteriniz fiyatı olmalıdır. Fiyat açısından çok düşük fiyatlı ürünleri satış aşamasında çok fazla satmanız gerekmektedir ki kar edesiniz. Aynı şekilde yüksek fiyatlı ürünlerde de kar edebilmeniz için müşterilerinize çok korumalı ve güvenlikli bir ortam sağlamanız gerekecektir. İlk olarak e-ticarete başlayacak olanlara tavsiyemiz ürün ve müşteri aralığını çok geniş tutmamaktır. İlk kez başladığınız e-ticarette yönetimi elde tutmak ve kolay bir şekilde idare edebilmek adına kitlenizi küçük tutmak faydalı olacaktır. Aynı zamanda ürünlerinizi tedarik edeceğiniz firma seçimine de dikkat etmelisiniz. Güvenebileceğiniz ve kaliteli ürünler alabileceğiniz tedarikçi bulmanız kar etmenize fayda sağlayacaktır. Tedarikçi yerine bulabilirseniz üreticiden doğrudan almanız ürünün fiyatını azaltmanıza yardımcı olacaktır. Ürün seçerken Pazar yerindeki yerini de düşünmeniz talebi ve rekabeti görebilmeniz açısından önemlidir.
- GTIN Bilgilerine Sahip Olun: Üreticiden ya da tedarikçiden alacağınız ürünlerin global ticaret kimlik numarası olan GTIN’i mutlaka almalısınız. Eğer üretici siz iseniz mutlaka bu işlemi tamamlamalısınız.
- Şirket Kurun ve Vergi Mükellefi Olun: İnternet üzerinden e-ticaret yaparak satış yapmak için vergi mükellefi olmak daha net anlatımla şirket sahibi olmanız gerekmektedir. Şirket sahibi olmak denildiğinde çoğu kişi korkmakta ve vazgeçmektedir. Ancak sanıldığı kadar korkutucu ve pahalı bir iş değildir. Adınıza bir şirket bulunmuyorsa şahıs şirketi açmak internet üzerinden alışveriş yapmanıza olanak tanıyacaktır.
- Kargo Anlaşması Yapın: Ürünlerinizi müşterilerinize en kolay, en hızlı ve en uygun fiyatlı yollar ile göndermek her e-ticaret yapan şirketin isteğidir. Ancak bu işi devamlı yapacağınız için size en uygun kargo firmasını araştırarak anlaşma yapmanız mantıklı olacaktır.
- Web Sitesi Kurun: e-ticaret ile ilgili her işlemi hallettiğinizde işin en eğlenceli olan kısmı web site kurma kısmına gelmiş olacaksınız. İyi bir web sitesi markanızın ve şirketinizin bir yüzü olacağı gibi müşterilerinizin güvenini sağlayarak hızlı bir şekilde alışveriş yapmasına olanak sağlayacaktır.
- ETBİS’e Kayıt Olun: Sitenizi açtıktan sonra ETBİS’e kayıt olmak şarttır. Hem tüketiciyi hem de internet üzerinden yapılan ticareti kayıt altına almak adına 2007 yılından beri e-ticaret yapan şirketlerin ETBİS’e kayıt olmalı zorunlu tutulmuştur.
- Pazar Yerine Mağaza Açın ve Pazar Yeri Entegrasyonu Yapın: E-ticaret yapmaya başladığınızda web sitesi kurmadan öncesinde Pazar yerine mağaza açmanız da bir diğer yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Pazar yerleri genellikle N11, Trendyol, Hepsiburada, Çiçeksepeti gibi büyük ve köklü şirketlerdir. Bu mecralarda da mağaza açabilmek için şirket sahibi olmak gerekmektedir. Pazar yerinde mağaza açılması sonrasında entegrasyon yaptırmanız da zorunludur. Pazar yeri entegrasyonu sayesinde yapılan birçok işlem kayıt altına alınarak yönetimi kolaylaştırılmıştır.
E-ticaret İçin Pazar Araştırması
Şirketler ürün ve hizmetlerini müşterilerine en kolay ve en hızlı şekilde ulaştırabilmek için Pazar yerinde yani piyasada sunmaktadır. Eğer internet üzerinden satış yapıyorsanız hedef kitlenizi, Pazar yerinizi tespit etmek ürünlerinizin ve satış stratejilerinizin belirlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Günümüzde hedef kitlenin istekleri devamlı olarak değişmektedir. Bu sebeple pazarda iyi bir yer edinebilmek ve satışlarınızı iyi bir şekilde arttırmak için Pazar yeri araştırması şarttır. Pazar yeri araştırması yapabilmek için birkaç yöntem bulunmaktadır. Anket, mülakat, grup konuşmaları ve gözlem bu yöntemlerden bazılarıdır.
E-ticaret Yapmak İçin Vergi Kaydı
Daha önce bahsettiğimiz üzere e-ticaret yapabilmek için vergi mükellefi olmak yani şirket sahibi olmak gerekmektedir. Vergi mükellefi olmak haricinde vergi kaydınızın da bulunması gerekmektedir. Aslında vergi mükellefi olduğunuzda vergi kaydınız da kendiliğinden oluşacaktır. Ekstra bir işlem yapmanıza gerek olmayacaktır. Vergi levhası başvurusu için ise internet vergi dairesine, esnaf ve sanatkârlar odasına ya da yeminli bir mali müşavire başvurmanız gerekmektedir.
E-ticaret Yapmak İçin Web Sitesi Nasıl Olmalı
Her web sitesinde önemli olan sade ve kolay kullanımı olan web tasarımı konusu e-ticaret için de önem arz etmektedir. Siteniz kullanıcı dostu olmalıdır. Sitenize giren kullanıcılar ürünlere ve hizmetlere anında ulaşabilmelidir. Sitenizin hızının yüksek olması ürünlerinize kolay şekilde ulaşım sağlamasına olanak tanıyacaktır. Ürünlere kolay ulaşım için arama motoru eklemeniz de yapabileceğiniz bir çalışmadır. Aynı zamanda kullanıcılarınıza özel giriş butonu koymanız da bir dahaki sefere alışveriş yapacak kullanıcılara kolaylık sağlayacak bir daha ödeme bilgisi, adres bilgisi girmek zorunda kalmayacaktır. Ürünlerinizin fotoğraflarının ve açıklamalarının geniş yer kaplaması ve kaliteli olması müşterilerinizin dikkatini çekecektir. Müşterilerin en dikkat ettiği şey ise kolay ve güvenilir ödeme sistemi oluşturulmasıdır. Güvenilir bir ödeme sisteminin olması müşterilerinizin sitenizde güvenli ve rahat bir şekilde alışveriş yapmasına imkân tanıyacaktır. Müşteri hizmetleri sistemi olması kullanıcıların sorun yaşadıkları dönemde başvuracakları bir mecra olacaktır ve bu da rahatlık sağlayacaktır. Yorum ve değerlendirme sekmesi olması da önemli bir çalışmadır. Yorum ve değerlendirme olması demek sitenizden ilk kez alışveriş yapacak kişilere cesaret verecek ve güvende hissetmelerini sağlayacaktır.
E-ticaret Yaparken Reklam Nasıl Yapılır (SEO, Ads, Sosyal Medya Reklamları)
E-ticaret yapmak için web sitesi kurduğunuzda SEO çalışmaları en çok faydalanacağınız çalışma olacaktır. SEO arama motoru optimizasyonu olarak karşımıza çıkmakta ve arama motoru üzerinde kullanıcı aramalarında sitenizin en üst sıralarda çıkmasına olanak sağlayan çalışmalardır. Google ADS ise reklam çalışmalarında en çok kullanacağınız reklam çalışması olacaktır. Google ADS sayesinde ürünleriniz, siteniz ya da hizmetleriniz reklamlar aracılığı ile potansiyel kullanıcılarınızın karşısına çıkar. Google ADS içerisinde re-targeting ya da re-marketing çalışmaları da kullanılabilmektedir. Bir diğer reklam aracı ise son dönem oldukça kullanılan sosyal medya reklamlarıdır. Kullanıcıların son dönem oldukça fazla sosyal medya kullanmaları nedeni ile instagram, twitter, facebook, youtube gibi mecralarda reklam çalışmaları da yapılmaktadır.
Kendini Geliştirmek
E-ticaret ya da internet üzerinden satış yapma durumu oldukça hızlı gelişen ve değişen bir çalışma alanıdır. Günümüzde her bilgi her saniye değiştiği için e-ticarette de her an her şey değişebilmektedir. En önemlisi de hedef kitlenin istekleri ve talepleri her an değişebilmektedir. Bu yüzden başlangıçta yola çıktığımız plan ve politika ile ilerlediğimiz yolda kullanacağımız plan ve politika aynı olmayacaktır. Bu yüzden çalışmalarınız devamlı yönetilmeli ve devamlı olarak kontrole tabi tutulmalıdır. E-ticaret üzerinde devamlı olarak gelişmeli ve yeni yollar keşfederek müşterilerinize daha kolay ulaşım ve daha yüksek başarı oranları elde edebilirsiniz.